vineri, 27 iunie 2014

Sistemul de raportare la 30.06.2014


    Ministerul Finanţelor Publice a postat pe site, la rubrica Transparenţă decizională, Proiectul de ordin al ministrului finanţelor publice pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2014 a operatorilor economici.
    Potrivit proiectului de ordin, operatorii economici, care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei, depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări contabile la 30 iunie 2014. Raportările se depun în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.
    Proiectul propune ca termen limită pentru depunerea raportărilor data de 18 august 2014. Nedepunerea raportărilor se sancţionează conform prevederilor art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    Este de remarcat faptul că pentru indicatorii din raportările contabile la 30 iunie nu se aplică unele reguli contabile, precum inventarierea obligatorie şi evaluarea tuturor elementelor bilanţiere, iar nivelul de detaliere a informaţiilor este mai redus.
    Conform art.28 alin.(2) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele prevăzute de lege au obligaţia să întocmească raportări contabile şi la alte perioade decât anual, în cadrul exerciţiului financiar, în condiţiile stabilite de Ministerul Finanţelor Publice.
    Pentru situaţiile financiare anuale ale operatorilor economici, modelele acestora sunt prevăzute de reglementările contabile aplicabile, respectiv Reglementările contabile conforme cu Directiva a patra a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, sau Standardele Internaţionale de Raportare Financiară.
    Modelul de raportare contabilă la 30 iunie se aprobă anual prin ordin al ministrului finanţelor publice, de la o perioadă la alta intervenind unele cerinţe de informaţii suplimentare.

joi, 26 iunie 2014

Tratamentul contabil in cazul racordarii utilizatorilor la retelele de utilitati publice



OMFP  nr. 2067/2013 pentru modificarea si completarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene,aprobate prin ONFP nr.3055/2009 a adus o serie de noi modificari,printre care si tratamentul contabil aferent racordarii utilizatorilor la retelele de utilitati publice.
Potrivit acestui ordin avem urmatoarele:
8.10.5 Contabilitatea operatiunilor privind conectarea utilizatorilor la retelele de utilitati
265.3. – (1) In cazul racordarii utilizatorilor la reteaua electrica, contravaloarea cheltuielilor suportate de utilizatori cu racordarea reprezinta imobilizari necorporale de natura drepturilor de utilizare si se evidentiaza in contul 205 «Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare»/analitic distinct.
(2) Amortizarea imobilizarilor necorporale prevazute la alin. (1) se inregistreaza pe perioada pentru care entitatea are dreptul de a utiliza retelele respective, daca aceasta durata este specificata in contractele incheiate sau, daca nu este stabilita o asemenea durata, pe durata de viata a instalatiilor de utilizare de la locul de consum.
265.4. – (1) Tratamentul contabil prevazut la pct. 2653 se aplica si in cazul cheltuielilor efectuate de entitati pentru racordarea la reteaua de apa, gaze sau alte utilitati, daca in contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la retelele respective de distributie .
Noutatea este ca pana la aparitia acestei reglementari,cheltuielile suportate cu racordarea la sistemele de utilitati se inregistrau pe seama cheltuielilor perioadei in functie de natura lor,in prezent se vor evidentia cu ajutorul contului 205"Concesiuni,brevete,licente,marci comerciale,drepturi si active similare",pe un analitic distinct.In plus se va calcula lunar si amortizarea aferenta.
Ca inregistrari contabile vom avea:
  • Inregistrarea cheltuielilor suportate in legatura cu conectarea la reteaua(de apa,gaz,energie electrica etc)

205"Concesiuni,brevete,                                      =                    404 "Furnizori de imobilizari"
licente,marci comerciale,drepturi
 si active similare "                                                    
 4426"Tva deductibila"   

  • Inregistrarea amortizarii lunare a imobilizarii necorporale:
6811"Cheltuieli de exploatare                   =         2805"Amortizarea concesiunilor,brevetelor,licentelor,
 privind amortizarea imobilizarilor"                                                                 marcilor comerciale,drepturilor si activelor     similare  "    

Important!Contul de imobilizari necorporale se utilizeaza numai in cazul cand utilizatorul are dreptul de a utiliza retelele respective pe o perioada mai mare de un an.  

miercuri, 18 iunie 2014

Inspectia fiscala la firmele mici si mijlocii-o capcana a fiscului




Firmele mici si mijlocii sunt controlate de catre fisc,de cele mai multe ori pe o perioada mai mare de 3 ani,aceste controale fiind ilegale.
Potrivit Codului de Procedura Fiscala Inspecţia fiscală se exercită asupra tuturor persoanelor, indiferent de forma lor de organizare, care au obligaţii de stabilire, reţinere şi plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, prevăzute de lege.
Formele de inspecţie fiscală sunt:
a) inspecţia fiscală generală, care reprezintă activitatea de verificare a tuturor obligaţiilor fiscale ale unui contribuabil, pentru o perioadă de timp determinată;
b) inspecţia fiscală parţială, care reprezintă activitatea de verificare a uneia sau mai multor obligaţii fiscale, pentru o perioadă de timp determinată.


Perioada supusa inspectiei fiscale


 Inspecţia fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale.
  •  La contribuabilii mari, perioada supusă inspecţiei fiscale începe de la sfârşitul perioadei controlate anterior,de regula in ultimii 5 ani fiscali.
  • La celelalte categorii de contribuabili inspecţia fiscală se efectuează asupra creanţelor născute în ultimii 3 ani fiscali pentru care există obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale.


 Inspecţia fiscală se poate extinde pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, dacă este identificată cel puţin una dintre următoarele situaţii:
a) există indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat;
b) nu au fost depuse declaraţii fiscale în interiorul termenului de prescripţie;
c) nu au fost îndeplinite obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat.

marți, 17 iunie 2014

Schimbare sediu social si denumire firma.Cum anuntam Administratia Financiara?





In urma oricaror modificari aduse actului constitutiv,avem obligatia de a aduce aceste modificari la cunostinta organelor fiscale.
Schimbarea sediului social se comunica Administratiei Financiare prin depunerea formularului 050"Cererea de inregistrare a domicilului fiscal al contribuabilului"la organul fiscal in a carui raza teritoriala va activa noul sediu social.Formularul se depune in 2 exemplare si va fi insotit de :copii dupa noul certificat de inregistrare eliberat de  O.R.C,certificat inregistrare mentiuni,certificat constatator si rezolutia O.R.C.,imputernicire si copie CI/BI a imputernicitului.
Pana la emiterea deciziei de schimbare a domiciliului fiscal ,toate declaratiile fiscale,respectiv platile pentru obligatiile fiscale se efectueaza la Administratia Financiara de care apartine vechiul sediu social.
In momentul in care soseste decizia de schimbare a domiciliului fiscal  platitorii de TVA trebuie sa  depuna 2 cereri,una de anulare a vechiului certificat de inregistrare in scopuri de TVA si a doua pentru obtinerea unui certificat nou,insotite de o copie dupa noul certificat de inmatriculare a societatii.
Termenul legal de solutionare este de 15 zile,dar in cazul meu eu am depus dosarul in februarie si decizia a aparut in luna mai.

La modificarea denumirii societatii vom depune la Administratia Financiara de care apartinem,direct sau prin posta cu confirmare de primire :

  • Declaratia pentru mentiuni-010,in termen de 30 de zile de la producerea modificarii
  • Copie dupa noul certificat de inregistrare eliberat de  O.R.C.
  • Copie dupa certificatul constatator
  • Copie dupa rezolutia data de O.R.C.
  • cerere anulare/eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri deTVA,vezi pe http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/cerere_certifTVA.pdf
  • copie dupa noul certificat de inmatriculare a societatii
  • imputernicire ,insotita de copie CI/BI a imputernicitului.

Societatile comerciale inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa preschimbe si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.
Pentru aceasta ,tot la AF ,se prezinta urmatoarele documente:
Atentie!Toate copiile trebuie sa fie insotite de documentele in original pentru a fi certificate.






luni, 16 iunie 2014

Costuri zero pentru infiintarea unui SRL.Ai auzit de SRL-D?


In ultimul timp tot mai des aud despre SRL-D.
SRL-D,adica Societatea cu Raspundere Limitata-Debutant este reglementata prin OUG6/2011 si a fost emisa in scopul simularii infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri,pana nu demult,cand una din conditii era ca antreprenorul sa aiba pana in 35 ani.Criteriul de varsta a fost eliminat ,incepand cu 11.06.2014.
 În înțelesul prezentei ordonanțe de urgență,întreprinzătorul tânăr, beneficiar al programului, denumit în
continuare întreprinzător debutant, este persoana fizică majoră care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) are capacitate juridică deplină de exercițiu;
b) anterior datei înmatriculării societății în registrul comerțului nu a mai deținut și nu deține calitatea de acționar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei întreprinderi constituite în Spațiul Economic European;
c) înființează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii nr. 31/1990 privind societățilecomerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale prezentei ordonanțe de urgență;
d) completează o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale, că îndeplinește condițiile prevăzute la lit. b), pe care o depune la registrul comerțului odată cu cererea de inmatriculare a societatii.

Actele necesare pentru infiintarea unui SRL-D sunt aceleasi ca si in cazul unui SRL obisnuit.

Si anume:actul constitutiv,dovada privind spatiul pentru sediul social,rezervarea numelui societatii,dovada care atesta depunerea capitalului social(200 lei minimum) si late formulare care se elibereaza de Registrul Comertului.

Avantajele SRL-D:

-costuri aproape inexistente la infiintare,cu exeptia a 200 lei -valoarea capitalului social minim si un timbru fiscal ;
-ajutor financiar nerambursabil ,cel mult 50%, dar nu mai mult de10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectuluiaferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanțare. 
-garanții acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru creditele contractate de beneficiari în
vederea realizării planurilor de afaceri  până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei;
-Scutirea de la plata CAS,adica la pensie-20.8% din venitul brut datorat de angajatori pentru 4 angajati in limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior.
-consiliere, instruire și sprijin din partea O.T.I.M.M.C. al A.I.P.P.I.M.M. în a cărui rază de competență își are sediul social.

Dar sa nu uitam de obligatiile pe care le are un SRL-D

-să notifice în scris cu privire la înființare oficiul teritorial pentru întreprinderi mici și mijlocii în a cărui rază de competență își are sediul social,în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la înregistrare, învederea luării în evidență;
- să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată și să mențină în activitate cel puțin 2 salariați de
la momentul obținerii facilităților prevăzute la art. 5 lit. a) și/sau b) și/sau c) până la pierderea calității de microîntreprindere aparținând întreprinzătorului debutant;
- să reinvestească anual cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent;
-să depună la A.I.P.P.I.M.M. situațiile financiare semestriale și anuale.

Calitatea de microîntreprindere aparținând întreprinzătorului debutant se pierde, prin efectul legii:
a) la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc 3 ani de la data înregistrării;
b) la data la care oricare dintre autoritățile competente constată că societatea nu mai îndeplinește una dintre condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1);
c) la data la care activitatea microîntreprinderii aparținând întreprinzătorului debutant a încetat voluntar sau când a fost declanșată procedura de insolvență;
d) la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenței unei obligații fiscale neîndeplinite;
e) la data depunerii situației financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri pe anul în curs a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro. 



miercuri, 11 iunie 2014

Comunicarea locurilor de munca vacante la AJOFM. Model al situatiei locurilor de munca vacante.

Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completările ulterioare, prevede faptul ca necomunicarea locurilor de munca vacante constituie contraventie si se sanctionează cu amenda de la 3.000 la 5.000 de lei, cu posibilitatea de a plati jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului verbal sau de la comunicarea acestuia.
Prin locuri de munca vacante se intelege locurile de munca devenite disponibile ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, precum si locurile de munca nou-create.
Comunicarea locurilor de munca vacante se face prin completarea si depunerea la sediile AJOFM a Anexei 1 – Situatia locurilor de munca vacante, al carei model il regasiti  mai jos. Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante se va face pe suport de hartie sau in format electronic, pe suport magnetic ori e-mail.

Agentii economici care anunta la AJOFM locurile vacante beneficiaza gratuit de serviciile de mediere a muncii, respectiv preselectia candidatilor corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite si in concordanta cu pregatirea, aptitudinile, experienta si cu interesele acestora.

marți, 10 iunie 2014

Chestionar ANAF

ANAF a publicat pe site-ul sau urmatorul anunt:
Dacă doriţi să vă exprimaţi opinia referitoare la serviciile oferite contribuabililor şi să ne ajutaţi la îmbunătăţirea acestora vă rugăm să completaţi următorul chestionar.

Legile care guverneaza munca Contabilului

Pentru lucrari de contabilitate:

Principalul act normativ care reglementează sistemul contabil este Legea contabilităţii nr. 82/1991 cu modificările şi completările sale ulterioare,lege ce  precizează sfera de cuprindere sau de aplicare a contabilităţii http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Legea_contabilitatii.htm
Aceasta lege a fost modificată de la emiterea sa prin adoptarea mai multor Ordine ale MFP în vederea alinierii standardelor contabile românești la directivele Uniunii Europene și la standardele contabile internaționale.
 Primul ordin emis în acest sens a fost Ordinul  94/2001 cu privire la aprobarea reglementărilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a Europeană.
 A urmat Ordinul 1752/2005, anulat ulterior de către Ordinul 3055/2009 cu privire la aprobarea reglementărilor contabile în conformitate cu Directiva a IV-a Europeană (pentru situațiile financiare individuale) și în conformitate cu Directiva a VII-a Europeană (pentru situațiile financiare consolidate).
OMFP 3055/2009 a fost modificat si completat in 2013 prin OMFP 1898/2013,cu valabilitate incepand cu 01.01.2014.
Deasemenea nu trebuie sa omitem si:
OMFP 2861/2009-Organizarea si efectuarea inventarierii activelor,datoriilor si capitalurilor proprii
OMFP 3512/2008-Documentele financiar-contabile
OMFP2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA
OMFP 1286/2012-Regelementarilie contabile conform cu IFRS aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionarea pe o piata reglementata.
Legea 31/1990 privind societatile comerciale
Legea 32/1994 privind sponsorizarea
Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor
Legea 72/2013-pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante
HG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata
HG2139/2004-Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe
HG831/2004 privind limitele admise de perisabilitate la marfuri in procesul comercializarii

Pentru lucrari de fiscalitate:

1.Legea 571/2003 coraborata cu HG 44//2004 privind CODUL FISCALcu normele metodologice de aplicare.
2.Codul de Procedura Fiscala cu normele metodologice de aplicare.

Pentru lucrari de salarizare si managementul resurselor umane:

1.Legea 53/2003 -Codul Muncii actualizat
2.Contractele colective de munca la nivel national,de ramura sau unitate
3.Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pentru anul in curs
4.Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
5.Legea 200/2006 privind fondul de garantare a creantelor salariale
6.Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale
7.Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
8.OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate cu normele de aplicare
9.Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
10.Legea 52/2011privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri
11.HG 1225/2011pentru stabilirea salariului minim brut  pe tara garantat in plata
12.HG 1105/2011 prin care sunt modificate HG nr.500/2011-noul Revisal